Als arts medische milieukunde kijk ik naar de invloed die onze omgeving heeft op de gezondheid van de mens. Iedere dag maak ik de afweging tussen het belang van een individu en het belang van de maatschappij. Dit is wat mijn werk zo dynamisch en uitdagend maakt. Ik krijg veel mee van de ontwikkelingen in de samenleving en ik zie sneller procesveranderingen. Bovendien kan ik strategisch nadenken en dat vind ik erg leuk.
Meer weten over dit specialisme?
Klik hier"Gezondheid is vaak meer dan alleen de fysieke toestand van iemand. Er spelen veel factoren een rol, zoals sociale en economische omstandigheden, die ook van invloed kunnen zijn op de gezondheid. Door de persoon in zijn geheel te zien, kun je hem of haar écht goed helpen."
Nina KoemansWaarom ben je arts medische milieukunde geworden?
Als arts medische milieukunde kan ik werken aan een gezonde leefomgeving en zo ook een gezonde populatie. Ik wilde strategischer nadenken en had het gevoel dat onze leefomgeving onder druk staat. Dit beroep biedt mij de kans om een grotere impact te maken.
Wat maakt jou een next level dokter?
Natuurlijk draait alles om het zien van de persoon in zijn geheel. Als next level dokter kijk je niet alleen naar de gezondheid van een individu, maar ook naar de bredere maatschappelijke context. Je maakt voortdurend afwegingen tussen het belang van het individu en het belang van de samenleving. Het vraagt om een holistische benadering, waarbij je sociale en medische factoren meeneemt in je oordeel.
De voordelen van een next level dokter:
- De next level dokter kijkt breder dan alleen de biomedische aspecten van gezondheid.
- Je kunt grote verschillen maken voor de samenleving als geheel.
- Je moet strategisch nadenken, omdat je vaak verschillende belangen tegen elkaar moet afwegen.
Welke eigenschappen passen bij een arts medische milieukunde?
Als arts medische milieukunde moet je analytisch sterk zijn, omdat je vaak gezondheidsrisico’s moet beoordelen, bijvoorbeeld bij bodemverontreinigingen. Je moet ook geduldig zijn, omdat het werk in een ambtelijke organisatie vaak langzamer verloopt dan in een ziekenhuis. En samenwerking is essentieel. Je werkt met teams die soms andere belangen hebben, maar het is belangrijk om gezamenlijk een oplossing te vinden.
Wat is er typisch aan het werk van een arts medische milieukunde?
Als arts medische milieukunde werk je vaak als ambtenaar bij de gemeente. Dit maakt het werk heel anders dan in het ziekenhuis. Je werkt samen met teams die vaak andere belangen hebben, maar uiteindelijk draait alles om het vinden van een gezamenlijke oplossing.
Gezondheid is vaak meer dan alleen de fysieke toestand van iemand. Er spelen veel factoren een rol, zoals sociale en economische omstandigheden, die ook van invloed kunnen zijn op de gezondheid. Door de persoon in zijn geheel te zien, kun je hem of haar écht goed helpen.
"Gun jezelf de tijd om goed na te denken over wat jij belangrijk vindt in het leven en zoek een plek die echt bij jou past."
Nina KoemansWaarom koos je voor een artsenberoep actief midden in de samenleving?
Het werk in het ziekenhuis is vaak gericht op directe patiëntenzorg, maar ik wilde breder denken en kijken naar de gezondheid van de samenleving als geheel. Als arts medische milieukunde heb ik de kans om niet alleen voor het individu te zorgen, maar ook voor de gemeenschap. Dat maakt het vak zowel uitdagend als betekenisvol.
Ik krijg nu veel meer mee van de ontwikkelingen in mijn vakgebied dan toen ik nog in het ziekenhuis werkte. Het werk is veel meer gericht op het maatschappelijk belang en de veranderende omstandigheden van de samenleving, in plaats van alleen het behandelen van individuele patiënten.
Tip voor de volgende generatie next level dokters
Gun jezelf de tijd om goed na te denken. Je begint al vroeg met je medische opleiding, maar het is belangrijk om jezelf ruimte te geven om te ontdekken wat je écht belangrijk vindt in het leven. Zoek de plek die bij je past en laat je niet te veel afleiden door banenkansen of maatschappelijke verwachtingen. Als je je plek vindt, komt alles uiteindelijk goed.